Restaurē Jaunās pils kāpņu telpas sienas gleznojumu - Alūksnes novads

Restaurē Jaunās pils kāpņu telpas sienas gleznojumu

Restaurē Jaunās pils kāpņu telpas sienas gleznojumu Valsts Kultūrkapitāla fonds 2023. gada 3. kultūras projektu konkursā Kultūras mantojuma nozarē Alūksnes novada muzejam piešķīra 6000,00 EUR projekta “Alūksnes Jaunās pils kāpņu telpas austrumu sienas gleznojuma restaurācija un rekonstrukcija” realizēšanai.

 

 Alūksnes Jaunā pils būvēta laikā no 1859. gada līdz 1863. gadam un ir Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Pils ir viena no ievērojamākajiem vēlās Tjūdoru neogotikas arhitektūras pieminekļiem Latvijā, kas iekštelpās glabā mākslinieciskos sienu un griestu gleznojumus neogotikas, neoklasicisma, neorenesanses, neorokoko un pat eksotiskajā mauru stilā.

2014. gadā pilī tika veikta arhitektoniski mākslinieciskā izpēte, kuras laikā secināts, ka pirmajā stāvā saglabājies mākslinieciski vērtīgs iekštelpu dekoratīvs krāsojums. Veicot zondāžas darbus kāpņu telpā, atklājās neogotikas stila sienu gleznojumi. 2016. gadā notika kāpņu telpas daļēja restaurācija, kuras laikā tika veikta sienu gleznojumu izpēte un sienu augšējā ornamenta attīrīšana no pārkrāsojuma slāņiem. Sienu apakšdaļās tika atsegti lieli zondāžas laukumi, bet sešu slāņu pārkrāsojums ar eļļas krāsām uz sienām palika, radot krāsojumam neviendabīgu izskatu bez kopējās koncepcijas. Kāpņu telpas austrumu siena vairākkārt ir bijusi pakļauta remontdarbiem, kuru laikā ir zudis oriģinālais apmetums lielos laukumus, kopā 3,2m2.

 Īstenojot sagatavoto restaurācijas un konservācijas programmu, tiks iegūts stabils austrumu sienas gleznojuma stāvoklis, kā arī atgūts oriģinālais otrās sistēmas vizuālais izskats.

 Restaurācijas darbi uzsākti šī gada 6. novembrī un ilgs līdz 2024. gada 29. februārim. Novembrī ir veikta papildu zondāža sienas krāsu slāņiem, nekvalitatīvā apmetuma izņemšana, un jauna, vēsturiskā apmetuma ieklāšana zuduma vietās, kā arī sākts darbs pie krāsu slāņu stiprināšanas, mehāniskā pārkrāsojuma noņemšanas un pārkrāsojuma noņemšana ar sastāvu.

 Restaurāciju veic restauratore Līga Šļakota, kura profesionālajā restaurācijā darbojas jau 13 gadus. L. Šļakota ir beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Restaurācijas nodaļu un turpina studijas LMA doktorantūrā. Papildu pieredzi guvusi dažādās apmaiņas programmās un kursos Polijā, Vācijā un Igaunijā. Liela pieredze gūta arī dažādos Latvijas objektos: Rundāles pilī, Jaunauces pilī, Doma baznīcā, Aglonas bazilikā, Alūksnes Jaunajā pilī u.c. Restauratore strādājusi arī Tallinā, vadot pareizticīgās baznīcas kupola sienu gleznojumu restaurāciju. Ikdienā  viņa sadarbojas ar dažādu konfesiju baznīcām, restaurējot ikonas un gleznas.

Linda Apšusala,
Alūksnes novada muzeja ekspozīciju un izstāžu kuratore

Kultūrkapitāla fonds logo

 

 

Skip to content