Alūksnes novada muzeju dalība Latvijas simtgades kopizstādē “LATVIJAS GADSIMTS”! - Alūksnes novads

Alūksnes novada muzeju dalība Latvijas simtgades kopizstādē “LATVIJAS GADSIMTS”!

Alūksnes novada muzeji lepni ziņo par dalību Latvijas Nacionālā vēstures un mākslas muzeja veidotajā muzeju kopizstādē “Latvijas gadsimts”, kuras atklāšana notiks 2018. gada maijā. Izstāde ir Latvijas muzeju kopīgs veltījums valsts simtgadei, kurā vienkopus apskatāmas izcilas Latvijas muzejos saglabātas vēstures liecības, kas raksturo un ataino Latvijas valsts tapšanas gaitu un likteņstāstus.

Kopizstādē piedalās četri Alūksnes novada muzeji – Alūksnes muzejs, Jaunlaicenes muižas muzejs, Bejas novadpētniecības centrs un Zeltiņu vēstures krātuve.

Alūksnes muzejs uz Latvijas Nacionālo vēstures un mākslas muzeju nogādājis septiņus priekšmetus, kā piemēram: fotogrāfiju, kurā redzams Latvijas Neatkarības kara dalībnieks, Lāčplēša kara ordeņa kavalieris, 7. Siguldas kājnieku pulka kaprālis Eduards Jansons- Johansons, 20.gs.1.pusē (ANM-1242/23) un Voldemāra Čibala, 1940.-tajos gados, izsūtījumā darināto krūzīti, kas mērojusi garo ceļu uz dzimteni Latviju, pie viņa dēla Anša Alūksnē (ANM- 16223). Kopizstādē varēs apskatīt arī piecas digitālās fotokopijas, kurās atainoti nozīmīgi notikumi Alūksnes sabiedriskajā dzīvē, sporta un atpūtas pasākumos, 1960.-tajos un 1970.-tajos gados.

No Bejas novadpētniecības centra ir deponēts viens priekšmets – 1930.-tajos gados austs dvielis ar izšūtiem tautiskiem ornamentiem, kuru izšuvusi Hermīne Anne Upeniece kā veltījumu Aizsargu organizācijas biedram Ērikam Skujam (ANM BA-956).

No Zeltiņu vēstures krātuves izstādē varēs aplūkot divus priekšmetus – portfeli ar iegravētu apsveikumu dzimšanas dienā, 1976.g. (ZeKr-00454) un 1920.-30.-to gadu Latvijas Aizsargu organizācijas sieviešu nodaļas Aizsardžu formastērpu (ZeKr-00152).

Savukārt Jaunlaicenes muižas muzejs nodevis trīs priekšmetus – galošu pāri, kuras izgatavojis un valkājis Alfrēds Siliņš, kas šūtas no riepu gumijas (JMM-177/1-2). Sarafānu, kas pāršūts 20.gs. 50.-tajos gados, no Martas Maltenieces tautiskajiem brunčiem (JMM-986). Ceļojošo sarkano karogu – Sociālistiskās sacensības uzvarētājam kultūras darbā, kas pasniegts Alūksnes rajona kolhoza „Nākotne” kolektīvam 1988. gadā (JMM-1065).

Alūksnes muzeja

Krājuma glabātāja

Ieva BOGDANOVA

Skip to content