Jaunās pils parka dīķos uzsākusies zilalģu izplatības ierobežošana - Alūksnes novads

Jaunās pils parka dīķos uzsākusies zilalģu izplatības ierobežošana

Jaunās pils parka dīķos uzsākusies zilalģu izplatības ierobežošanaAlūksnes novada pašvaldības aģentūra “ALJA” ziņo, ka dīķos pie Alūksnes Jaunās pils ielaistas zivis – baltie amūri un uzsākta zilalģu izplatības ierobežošana.

 

Novērojumi liecina, ka dīķi pie Alūksnes Jaunās pils ik gadu arvien vairāk sāk aizaugt ar ūdens zālēm. Lai novērstu un ierobežotu Zuzannas dīķa un abu strūklaku dīķu aizaugšanu, dīķos ielaistas zivis – baltie amūri. Šī ir zivju suga, kas barojas ar ūdens zālēm, tādēļ paredzams, ka amūri spēs ierobežot pilsētvidē esošo dīķu aizaugšanu. PA “ALJA” direktors Māris Lietuvietis norāda, ka šobrīd tiek vērots, vai šo zivju ielaišana dos gaidītos rezultātus. Ja veiksmīgi izdosies ar bioloģiskām metodēm dīķos novērst zilaļģu klātbūtni un atgūt ūdens dzidrību, tad paredzēts dīķos ielaist dekoratīvās, krāsainās dīķa karpas – koijas.

 

– Iedzīvotājus aicinu nemēģināt no dīķiem izzvejot baltos amūrus vai kā citādi tās ietekmēt. Baudīsim ar acīm, ja gadās kādā no dīķiem tās pamanīt, – saka M. Lietuvietis.

 

Iepriekš arī ziņots, ka Alūksnes novada pašvaldība pieņems dāvinājumu – bioloģisku ūdens attīrīšanas instrumentu, biostimulatoru no kompānijas “ContiChemical”. Šis dāvinājums ir ar mērķi attīrīt Zuzannas dīķi no zilaļģēm (ciānbaktērijām) un to ziedēšanas sekām. Vairāku gadu garumā šis dīķis no notekūdeņiem sevī uzkrājis daudz barības vielu, kas to padarījis netīru un skatam nepievilcīgu.

Kompānijas piedāvātais ūdens attīrīšanas bioloģiskais instruments ir planktona hlorellas. Hlorellas aļģes un ciānbaktērijas jeb zilaģes ir fotosintētiski organismi, kas saules gaismu pārvērš enerģijā, un potenciāli paredzams, ka hlorellas alģes var kavēt ciānbaktēriju augšanu vidē, kā arī samazināt cilvēku darbības rezultātā radīto piesārņojumu. Šis biostimulators neietver toksiskas komponentes un satur tikai dzīvas zaļo mikroalģu šūnas, kas nozīmē, ka tā ir videi un cilvēkiem droša tehnoloģija.

Planktona hlorella ir fitoplanktona pārstāvis, kas dzīvo virszemes ūdeņos dziļumā līdz pusotram metram un nekad nenosēžas uz leju. Atšķirībā no zilaļģēm (ciānbaktērijām), hlorellas šūnas neveido saistītas kolonijas un nelīp kopā, tāpēc ūdenī nav redzamu pārslu vai virsmas plēves. 

Ielaižot ūdenī šo biostimulatoru, tas kļūst par dominējošo mikroaļģi ūdens virsmas slānī, piesātinot to ar skābekli un no tā noņemot lieko oglekļa dioksīdu, dažādus organiskos un neoorganiskos piesārņotājus.  Tajā pašā laikā hlorella novērš organisko savienojumu sabrukšanas procesu, tādējādi samazinot patogēnās mikrofloras daudzumu rezervuārā. Tā kā pati hlorella un vielas, kas izdalās tās būtiskās aktivitātes procesā, ir labākais ēdiens zooplanktonam (vēžveidīgie, dafnijas un citi labvēlīgi mikroorganismi, kas ir zivju pārtika), zooplanktona skaits rezervuārā ievērojami palielinās, un hlorellas skaits kādā brīdī sāk regulēties dabiski.  Ziemā, kad ūdenstilpes klāj ledus, hlorella nevar aktīvi vairoties zemas ūdens temperatūras un pietiekamas gaismas trūkuma dēļ, rezultātā zooplanktons to gandrīz pilnībā apēd un šis biostimulators gandrīz pazūd no rezervuāra, kur tas atradies.

 

Pirms šī dīķa attīrīšanas procesa sākuma ir nepieciešams noteikt ūdens kvalitāti un veikt analīzes. Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības vides zinātniskais institūts BIOR ir paņēmis dīķa ūdens paraugus un veic analīzes. Analīzēs ir atrastas 3 veidu zilaļģu sugas. Visas identificētās zilaļģu sugas iekļautas potenciāli toksisko sugu sarakstā, un raksturojas ar spēju producēt toksīnus.

 

Uzņēmums “ContiChemical” Latvijā darbojas jau kopš 1997. gada un nodarbojas ar notekūdeņu attīrīšanu. Uzņēmums ir inovatīvā uzņēmuma “BIOCHLOFEED LTD” (Izraēla) oficiālais pārstāvis Baltijas valstīs. “BIOCHLOFEED LTD” ir izstrādājis unikālu produktu, kura pamatā ir dzīva hlorellas mikroaļģu suspensija, ko izmanto kā īpaši efektīvu mehānismu notekūdeņu un piesārņotu ūdensobjektu bioloģiskai sanācijai, jo īpaši, lai novērstu ūdensobjektu “ziedēšanu” ar zilaļģēm.

SAGATAVOJA: Monta MELZOBA,
Alūksnes novada pašvaldības
Centrālās administrācijas sabiedrisko attiecību speciāliste

Skip to content